www.tegrazen.nl

een zomer vol gemekker … berichten uit Friesland

te water


   19 apr

te water

Hoera, we zijn weer begonnen.
De kudde is gisteren zonder moeite vanuit een verderopgelegen weiland naar de Tjongerdijk gewandeld. Zonder veel moeite, maar mét een enorm volume.
Dat kwam omdat alle lammetjes ineens hun moeder kwijt waren.
Voorlopig zit ik met dat geluid opgescheept. De lammetjes zijn nog te klein om zonder melk en moeder te kunnen.
De eigenwijze huppeltjes vliegen alle kanten uit. Alles moet ontdekt en besabbeld worden. Zo ook het stroomdraad. Daardoor weet ik nu dat lammetjes kunnen kwaken.

Hekjes en greppels zijn ENG. Bij die stukken wacht achteraan de kudde een twintigtal hulpeloze wolletjes tot iemand hen komt redden van die grote hond. Ze willen overal heen behalve door het hekje. Dat vergt wel een beetje geduld van de herder en een tikje begrip van de hond. Verder zijn die dappere springertjes ronduit komisch.

De Tjonger is een prima plek om te leren zwemmen. Alleen jammer dat de oever zo steil is dat je er nooit meer uit kunt komen.
Vandaag spartelde er een klein wit lammetje met een enorme waterbuik machteloos langs de beschoeide oever.
Bij een uitstekend boompje deed ze een laatste poging om eruit te klimmen en verdween toen kopje onder. Op dat moment stond ik mijn zware schoenen en broek al uit te rukken.
De Tjonger is wel koud rond deze tijd van het jaar. Gelukkig is er ook weinig publiek om een half ontklede herder het water in te zien duiken.
Het lam maakt het inmiddels weer goed. Ikzelf heb brandnetelsteken op mijn billen.

Bovenstaande foto maakte collega Daphne gisteren bij het sorteren van de top-ramlammeren om volgend jaar mee te fokken. Op de foto de Brad Pitt onder de rammen. Als dat maar goed gaat met mijn dames!

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

4 reacties

 1. Peter (dB) zegt:

  Ja, hoera!
  Dan sla ik het boek weer wat regelmatiger open.
  Want dat bleef afgelopen winter steeds vaker gesloten.
  In afwachting van mooie verhalen.

  Groetjes, Peter

 2. Margot zegt:

  Inderdaad HOERA!!!! Blij dat je er weer bent, incluis kudde!!! Een vriendin van me heeft twee lammetjes in huis die verstoten zijn en met de fles worden gevoed, als kleine hulp heb ik een prachtige bench met een heerlijk strobedje kunnen regelen waar ze in slapen, verder lopen ze lekker buiten hoor!! En springen met 4 pootjes tegelijk de lucht in, op de voorpootjes lopen vinden ze ook erg leuk….. kan er dagen naar kijken, maar wie vertel ik het! Een heel fijn, mooi seizoen gewenst, ik volg je weer via de pc….liefs Margot X

 3. Salut Hilde! Wat leuk dat je weer bent gaan schrijven. Afgelopen winter heb ik je blog ontdekt en ook de uitzending via internet bekeken. Geweldig om je weer te zien en te horen! Schaapsherder, daar had je het toen ook al over. Prachtig dat je het waargemaakt hebt. Fijn om te zien dat het goed met je gaat. Blijf regelmatig schrijven, ik volg je! Gros bisous, Sjoerd, Treignat, France

 4. Monroe zegt:

  really good … I truly like your blog site. Extremely useful info.

Laat een bericht achter