www.tegrazen.nl

een zomer vol gemekker … berichten uit Friesland

voedselrijke heide


   09 jul

voedselrijke heide

Wat heb ik het dit keer goed getroffen op mijn nieuwe plek.
Het begon al toen Truus en Hajo onverwacht opdoken en een heerlijk avondmaal tevoorschijn toverden in hun benijdenswaardig handig ingerichte kampeerbus.
Vanaf het stoffige zandpad trokken Nico en ik daarna, begeleid door Hajo in de auto en in gedachte vergezeld door Truus, over de rotonde van Hoornsterzwaag naar een klein heitje achter de dorpskerk. Met Nico en zijn hond Ian voorop ging dat natuurlijk uitstekend.
Langs de kant allerhande mensen met fototoestellen. Op een boze automobilist zonder geduld na was het een heerlijke tocht.
Bij het hek naar de hei woont een leuk gezin met een groot zwak voor dieren.
Daar hoefde Twiggy de volgende dag maar met haar buitenaardse ogen te knipperen of ze vielen als een blok voor haar. En omdat ik nu eenmaal bij Twiggy hoor mocht ik ’s avonds mee-eten en lekker douchen na het hoeden.

Het hoeden is hier precisiewerk. Tussen de hoogveenmos en de reptielenbosjes moet het pijpestrootje weg, maar niet de bosbes en de snavelbies.
En laten die nu allemaal vlak bij elkaar groeien! Met 250 schapen op een stuk van 20 meter breed.
Omdat ikzelf bosbes het lekkerste vind ging ik daar maar tussen staan met mijn stok.
Muis lag in het hoogveen, en ik deed schietgebedjes dat de schapen de snavelbies en het reptielenbosje oversloegen want daar kwamen we manschappen te kort. Het is als nagels knippen met een betonschaar.

Ongelofelijk trots was ik op het stukje vlekkeloos onbetreden hoogveen met kortbegraasde oever, tot ik bezoek kreeg van een klein meisje dat me een appeltje kwam brengen, en ik daardoor even niet oplette.
Schapenpootafdrukken in hoogveen zijn helaas niet uit te wissen. Gelukkig is het hoofd monitoring vier weken met vakantie, en herstelt het veen zich in die tussentijd vast wel.

’s Avonds na het inspecteren van een nieuw terreintje vond ik twee heerlijke pannekoekjes op mijn schapentrailertje.
Ik snap niet waar ze het over hebben als ze zeggen dat de hei voedselarm is.

ps; de foto, en ook die van het zandpad uit het stukje hieronder, is van Hajo.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

1 reactie

  1. Anita Wolkowiski zegt:

    Lieve lezers van deze site, ik ben al een tijdje op zoek naar de vroegere kennissen van mijn moeder (Tonny Mandemakers) Truus en Hajo en hun dochter Josephine (sorry, weet de spelling niet) uit Voorst. Ik kwam op deze site bij het Googelen. Wil erg graag weten wat hun e-mailadres is. Ik ben van dezelfde leeftijd als Josephine en de helft van een tweeling. We staan met z’n drieën zelfs op een foto! Ik zou jullie zeer dankbaar zijn, want mijn moeder is vorig jaar overleden en ik weet hun achternamen niet. Alvast bedankt als jullie de moeite nemen om ze te achterhalen voor me. Vriendelijke groet, Anita Feiken-Wolkowiski (deze naam zal zeker een belletje doen rinkelen!!!)

Laat een bericht achter